Draagconsulente Herselt
  • Home
  • Blog
  • About
  • Contact

Productdag ergobaby & tula (babymatters)

11/7/2019

0 Reacties

 
Ik kijk alvast uit naar eind november... Professionals van Ergobaby en Tula organiseren een productdag. Hier zullen ze ons meer vertellen over:

- het verhaal achter hun producten, de merken en de verschillen tussen beide.
- het volledige gamma.
- workshop waarbij alle ergonomische dragers van deze merken getest kunnen worden.

Hebben jullie specifieke vragen over deze merken? Stuur me zeker een mailtje
sandrine@draagconsulente-herselt.be en ik vraag het voor jullie na bij de professionals ;-)





Foto
Foto
0 Reacties

Ruckeli getest

8/7/2019

0 Reacties

 
Met onze jongste meid hebben we de kans gekregen om vrijwel meteen na de geboorte de Ruckeli te testen. De draagzak is lekker zacht en gemaakt van 100% biokatoen. Uitermate geschikt voor een kleine newborn, geen gedoe met verkleinkussentjes en erg makkelijk aan te passen. Bovendien gaat de draagzak lekker lang mee. Wanneer het echt moet, past onze 3 jarige dochter er ook nog in. Je hebt dan weliswaar geen volledige knie tot knie ondersteuning, maar ze vond het toch nog lekker comfortabel zitten. Op vlak van design vinden we de ruckeli wat minder (eerder robuust en mannelijk -  persoonlijke smaak uiteraard), maar hij is zeker en vast erg functioneel wat uiteraard het meest belangrijke is. 
​
Foto

 
Je doet de drager eerst aan, en daarna maak je pas de gekruiste banden op de rug vast. Met dit kruis op de rug vergroot je de steun, hierdoor kan je dus ook een zwaarder kindje op de buik dragen (zonder een al te grote rugbelasting). De schouderbanden kan je aanspannen  t.h.v. de heupband en t.h.v. het rugpand van de drager. Hierdoor kan je voor oudere kindjes wat meer aanspannen op het rugpand, terwijl je dit bij jonge baby's juist liever niet wil. Ideaal dus voor te gebruiken op verschillende leeftijden. De schouderbanden die kruisen over de rug waren voor mijzelf iets te lang, waardoor er ter hoogte van het kruis wat 'kreukels' in de banden zaten. Hoewel dit esthetisch misschien minder mooi was, het veranderde niet echt iets aan het draagcomfort. De papa - die wat groter is- had dit 'probleempje' niet. Er bestaat ook een slimfit versie, vermoedelijk is dit euvel dan ook meteen opgelost bij het kiezen van de juiste drager voor het juiste postuur. De gekruiste banden op de rug zorgen ook meteen dat de schouderbanden niet van je schouder kunnen glijden, wat zowel mijn man als ik reeds ervaren hebben bij andere dragers (zeker een pluspunt voor deze drager!). Het rugpaneel kan je van hoogte instellen door de 'glijders' te gebruiken. Deze 'glijders' moet je over een soort koordje schuiven en zo kan je makkelijk het rugpand verstellen. Daarna schuif je het schouderbandje strak en je rugpand zit dan meteen vast. Het slaapkapje kan je makkelijk bevestigen en wanneer je dit niet gebruikt kan je het oprollen en met de velcro vastmaken. De breedte van de drager is heel eenvoudig aan te passen door gebruik te maken van de knoopjes. Hoewel onze meid nog maar 1 maand is (ongeveer 4 kilogram), moeten we de drager niet op zijn kleinst zetten. Je kan deze drager dus ook bij hele kleine kindjes gebruiken. Het onderste flapje van de drager kan je trouwens volledig losmaken, wat erg handig is wanneer je kindje een overlopende luier heeft. Je hoeft dan niet de volledige draagzak te wassen, maar enkel dat flapje. 
 
Een leuk extraatje is dat de gebruiksaanwijzing aan de binnenkant van de heupband geprint is. Werd hier als erg handig beschreven door de papa, die een geheugensteuntje wel weet te appreciëren. Ook tante en moeke nemen nu al eens sneller de drager vast, ze gaven ook aan dat door de gebruiksaanwijzing in de band ze een veiliger gevoel hebben bij het gebruiken en aandoen van de drager. Wat ik ook wel leuk vond, is het zakje om de drager op te bergen. Dit werkt zoals een kaweetje van vroeger. De opgerolde drager gebruiken als zitje hebben we niet getest, al kan dit misschien wel handig zijn wanneer je even snel je peuter moet dragen. Gaan we zeker nog eens proberen!

​De ruckeli is een echte topdrager. Anders dan de meeste systemen, maar je bent er erg snel mee weg ! 
Foto
0 Reacties

Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een drager ?

9/11/2018

0 Reacties

 
Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten, ben ik een grote voorstander van dragen. Je kan kiezen voor een doek of een drager, dit is voor iedereen een erg persoonlijke keuze. Maar stel dat je kiest voor een drager, weet je dan op welke zaken je moet letten bij het maken van een keuze? Met deze blog wil ik jullie proberen te helpen bij kiezen van een goede drager. ​

Foto
Stel jezelf eerst en vooral deze belangrijke vraag: Is de draagzak wel ergonomisch? 
​
Een ergonomische drager voor mij is een drager waarbij je kindje voldoende ondersteund zit en waarbij je de natuurlijke houding van de rug van je kindje kan bewaren. Let er vooral op dat je kindje van knieholte tot knieholte ondersteund is (iets minder belangrijk bij oudere kindjes) en dat je kindje in M-positie  (billetjes lager dan de knieën) kan zitten. Omdat je steeds de natuurlijke kromming van het ruggetje wil bewaren, zorg je voor een zacht rugpand! 
​
Als je drager aan deze voorwaarden voldoet, ga je uiteraard ook even nagaan of de drager voor jou ook comfortabel aanvoelt. Het beste advies dat ik je kan geven, is dat je voor je een drager aankoopt eerst verschillende modellen uittest. De ene drager verschilt soms maar een klein detail van de andere, maar dit kan toch een wereld van verschil maken op vlak van individueel comfort. Wat voor mij aangenaam en goed zit, is daarom misschien niet de meest geschikte drager voor mijn partner en omgekeerd. Passen is dus de boodschap!

Hoe oud en hoe groot is je kindje?
​

Afhankelijk van de ontwikkelingsfase van je kindje vallen er misschien ook enkele dragers af. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de onbu-dragers die enkel te gebruiken zijn vanaf de moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. Denk er bijvoorbeeld ook aan dat niet alle drager geschikt zijn om vanaf de geboorte te gebruiken. Een standaard Tula kan je niet zonder baby-insert (verkleinkussentje) gebruiken voor een newborn. Je moet dit verkleinkussentje ook best zien als een tussenoplossing om je niet geschikte newborn drager toch aan te passen aan je pasgeborene. Let er wel op dat je met het kussentje een klein beetje gaat inboeten op de ergonomische houding en comfort (bv. te warm in de zomer). Voor sommigen werkt dit uiteraard prima, maar andere kindjes gaan zich misschien wel met hun voetjes afzetten tegen de heupband van de drager, wat uiteraard niet de bedoeling is! Een andere optie om vanaf de geboorte je kindje in de drager te zetten is een drager waarbij het rugpand in breedte aanpasbaar is. Ik denk dan bijvoolbeeld aan de 'Tula free to grow' of Hop Tye van Hoppediz of de kokadi flip, maar er zijn eveneens nog vele andere merken die deze optie ook aanbieden. Een marsupi is een andere speciale babydrager, deze werkt niet met knopen of gespen zoals de meeste andere dragers, maar met velcro. De marsupi is perfect te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer maatje 74-80 (leeftijd ca. 9-11 maanden)

​Er bestaan niet alleen speciale dragers voor pasgeborenen, maar ook voor peuters zijn er aangepaste modellen beschikbaar. Deze peuterdragers kan je meestal gebruiken vanaf broeksmaat 86-92. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de rose & rebellion peuter- en kleuterdragers, Isara toddler, kokadi flip toddler XL of de nieuwe toddler onbu van Lennylamb.

Wie gaat er dragen? 
Wie zal de draagzak het meeste gebruiken? Afhankelijk van je postuur en lengte moet je gaan bepalen welke drager het meeste geschikt voor je is.

Zoek je een stoere draagzak voor papa, moet je misschien eens de Ruckeli drager bekijken. een drager gemaakt voor en door mannen.

Een drager uit draagdoekenstof of canvas?
Een andere keuze die je zal moeten maken is de soort stof waaruit de drager gemaakt is. Kies je eerder voor een canvasstof of heb je liever een (half)wrap conversion waarbij de drager volledig uit doekenstof gemaakt is.


De merken in deze blog verdelen allemaal ergonomische dragers. Er zijn uiteraard nog vele andere merken die ook ergonomische dragers verkopen. Echter is de lijst zodanig lang en steeds wisselend dat het niet mogelijk is om deze hier allemaal te vernoemen.

​
0 Reacties

Lenny Up van lennylamb

7/22/2018

0 Reacties

 

De SSC van lennylamb te gebruiken vanaf de geboorte 

Foto
De LennyUP is een soft structured carrier met gespen. Deze drager bestaat volledig uit draagdoekenstoef en kan aangepast worden zodat je deze meteen vanaf de geboorte kan gebruiken. De gewichtsrichtlijnen die Lennylamb zelf meegeeft zijn 3.5kg tot 20kg.

  • Merk: Lennylamb 
  • Uitvoering: Professional use 
  • Blend: 100% katoen 
  • Weving: jacquard 
  • Doekenstof 
  • Land van herkomst: Polen 
  • Buik- en rugdragen 

Wat me meteen opviel bij het uitpakken van deze drager is dat er enorm veel gespen aanwezig zijn. Niet evident als je niet weet hoe de drager goed aan te passen, maar wel erg handig als je er goed mee overweg kan! Je kan de schouderbanden makkelijk aanpassen, er zijn gespen om het rugpand in lengte te verstellen, de breedte kan je aanpassen zodat de drager zowel voor een newborns als voor peuters past. 

De velcro's aan de heupband maken het erg makkelijk om de breedte van het rugpand in te stellen. Er zit eveneens nog een leuk tasje op de heupband, hier kan je makkelijk een pampertje en wat vochtige doekjes in kwijt of eventueel je portefeuille. 

Is de LennyUp beter dan de andere ergonomische dragers van Lennylamb? Ik denk het niet, alles is afhankelijk van de voorkeuren van diegene die draagt. De drager gaat uiteraard wel lang mee, voor mensen die slechts 1 drager willen aanschaffen is dit misschien een goede oplossing. 

Wat is er verschillend aan de LennyUp en de standaard versie?
  • De up is verstelbaar en past vanaf newborn, de standaard past vanaf 68/74.
  • Groeit mee met je baby 
  • Makkelijk om kinderen van verschillende leeftijden te dragen met slechts 1 drager
  • LennyUp heeft een afneembaar slaapkapje (de andere Lenny Lamb dragers niet)  

De LennyUp staat voor: 
  • veiligheid: voldoet aan de ASTM F2236-16 norm en alle verf en gebruikte stoffen zijn OEKO tex gecertifieerd. 
  • dichtbijheid: je hebt de mogelijkheid je baby dichtbij je te dragen en een goede band te ontwikkelen
  • veelzijdigheid: de drager is zowel te gebruiken voor een pasgeborene (vanaf 3,5kg) als voor een peuter
  • flexibiliteit: zowel rug als buikdragen 
  • kwaliteit

Foto
Foto

Over het merk

Lennylamb is een pools familiebedrijf van twee zussen (Asia & Kasia) en hun partners (Michal & Piotr). Het merk heeft een uitgebreid gamma aan ergonomische draagsystemen. Draagdoeken, slings, buckle carriers, onbu's, je kan het allemaal vinden bij dit merk. Naast de dragers zelf hebben ze ook nog leuke tasjes, kledij, draagjassen en leuke accessoires.  


Op de site van lennylamb kan je uitgebreid nakijken wat de verschillen zijn tussen hun LennyUp en hun gewone ergonomische drager. >>> Klik hier
0 Reacties

Een heerlijke draagdag

6/20/2018

0 Reacties

 
Vandaag was een geweldige dag. In de voormiddag was de oudste naar het school, dus was er even een momentje voor wat quality time met de jongste. Samen zijn we naar de wekelijkse markt geweest met als doel onze nieuwe Oscha doek te testen. De doek is al lekker zacht, maar kan nog wel wat indraagmomenten gebruiken. Na het knopen was onze meid meteen in dromenland. Ons doekje heeft dus zeker voldoende sleepydust. Na een goed uurtje rondwandelen, hadden we alles wel gezien. Dus terug naar huis. De transfer van de doek naar de zetel verliep vlekkeloos, geweldig nog steeds in een diepe slaap.

Foto

Na de middag was het tijd voor grote zus haar hobby, paardrijden. Uiteraard gaat kleine zus mee. Ditmaal hadden we de ruckeli draagzak meegenomen. Ook deze was een geweldig succes. Even wat tegenpruttelen, maar ook hier na 5 minuutjes in dromenland. Nu hadden we zeker genoeg aandacht voor grote zus tijdens haar lesje.

Binnenkort een meer uitgebreid verslag over beide draagsystemen.

ruckeli regular fit SSC
Oscha slings Anna Glimmer baby wrap size 6
Foto
0 Reacties

T.I.C.K.S.

2/6/2018

0 Reacties

 
Foto
Ergonomisch dragen is volledig veilig, op voorwaarde dat je een aantal eenvoudige richtlijnen respecteert.

​Ken jij de T.I.C.K.S. checklist al? 

​Tight : De doek of drager aangespannen ! 

Een doek af drager moet zo aangespannen zijn dat je baby prettig dicht en comfortabel tegen je aan zit. Te los en met vele plooitjes in de doek zal ervoor zorgen datje baby inzakt, dit kan de vrije ademhaling van je baby hinderen. Te los maakt ook dat het gewicht aan de schouders van degene die draagt trekt en dat is niet comfortabel. Test: Als je licht voorover buigt, mag het full-body contact tussen je baby en jezelf niet verbroken worden.

In view at all times 
Zorg ervoor dat je ten alle tijde zicht op je kindje bewaart. Neus en mondje van je kindje zijn steeds vrij van doek of dragerstof! Het neusje van je baby mag wel tegen je borst aanliggen, kindjes genieten namelijk van dit huid-op-huid contact en bovendien zal dit de ademhaling van je baby niet belemmeren. Wat absoluut niet veilig is, is dat je een jas, sjaal of doekenstof volledig over het hoofdje van je kindje gaat trekken.  

​Close enough to kiss 
Bij het dragen op de buik is het hoofd van je baby zo dichtbij dan dat het voor jou comfortabel is. Als je je vooroverbuigt, moet je de baby makkelijk een kus op het voorhoofd kunnen geven.

Keep chin off chest 
Een baby mag nooit ingezakt of voorovergebogen met het hoofdje gedragen worden. De kin rust dan op de borst, hierdoor zal ademhalen erg moeilijk worden of zelfs onmogelijk! Er kan dus ademnood ontstaan, zorg altijd voor 1 of 2 vingers vrije ruimte tussen kin en de borst.

Suppor baby's back 
Draag de baby rechtop met zijn of haar buik tegen jou aan. Zo kan de rug van je baby goed ondersteund worden in zijn natuurlijke positie. De beentjes zitten dan in gespreide hurkzit, dit is de houding die je baby van nature aanneemt als je hem of haar opneemt. De knieën zijn hoger dan de billen en licht gespreid. De ondersteuning van de doek loopt steeds tot in de knieholtes van de baby.  
​

Enkele houdingen die consulenten afraden 
  • Kommahouding  (zie blog ergonomisch dragen hier) 
  • Face forward ​(zie blog ergonomisch dragen hier) 

Dragen en transporteren
Je mag je baby niet dragen tijdens autoritjes*, hiervoor gebruik je een veilige autostoel. Ook dragen tijdens een fietstochtje* is in België niet toegestaan. Stel jezelf eens even voor dat je een ongeluk hebt of je valt,... je kindje heeft totaal geen bescherming wanneer je het kindje op een ergonomische manier draagt. Een fietszitje geeft vaak toch nog iets van bescherming. 

* Volgens onze Belgische wetgeving hoort je baby in een goedgekeurd fiets- of autostoeltje te zitten tijdens het vervoeren. 

Dragen tijdens het koken / strijken 
Wanneer je een erg onrustige baby hebt, is het niet makkelijk om aan huishoudelijke taken te starten. Ik krijg dan al wel eens de vraag van mama's of ze tijdens deze taken toch niet kunnen babydragen. Uiteraard kan dit, maar denk steeds aan de veiligheid van je kindje! Buikdragen is dus ten zeerste af te raden bij taken waarbij hitte vrij komt, denk maar aan het verbrandingsgevaar. Ik adviseer daarom tijdens soortgelijke taken om gebruik te maken van het rugdragen. Buikdragen kan uiteraard nog wel bij taken zoals groenten snijden, was uithalen of opplooien,...


Dragen en een beperking
Kindjes met een beperking genieten enorm van de extra aandacht die ze krijgen tijdens het dragen. Bovendien worden ze vaak door het dragen ook als 'normaal' gezien door de maatschappij en niet als kind met een handicap. Ook mama's en papa's met een beperking kunnen babydragen. Soms zullen er wel enkele aanpassingen nodig zijn, maar dit sluit het dragen zeker niet uit! 


0 Reacties

Ergonomisch dragen

2/1/2018

0 Reacties

 
Een kindje kan vanaf dag 1 gedragen worden in een doek, sling of ssc en dit op de buik of heup. Let op; de baby hoort wel steeds in 'kikkerhouding' of 'spreid-hurk houding' te zitten. Deze houding is een erg natuurlijke houding voor je kindje, een houding waarbij de knietjes hoger zitten dan de billetjes en het ruggetje van je kindje steeds bol is. 
​
Foto

Definitie 
Ergonomisch dragen is het dragen van je kindje op een manier die zowel voor jou als voor je kindje comfortabel is. 

Face forward dragen is vaak niet ergonomisch, het ruggetje van je kindje zit dan tegen je aan en hierdoor is het onmogelijk om de natuurlijke (anatomische) kromming van het ruggetje te bewaren. Bovendien krijgt je kindje erg veel prikkels te verwerken, daar het erg moeilijk is om je kindje af te schermen van deze prikkels, wat mogelijks de oorzaak kan zijn van een erg onrustige baby. Kindjes die toch graag rondkijken kan je -als alternatief op face forward-ergonomisch op de heup dragen. Hierdoor hebben ze de vrijheid om rond te kijken, maar kunnen ze zich eveneens zelf afschermen indien ze dit wensen. 


​
Foto

Je kan het onderscheid tussen niet-ergonomisch en ergonomisch dragen duidelijk zien op bovenstaande foto. Op de eerste foto zie je de krachten die werkzaam zijn op het bekken en de heupjes wanneer je je kindje draagt in een niet-ergonomische drager. Deze krachten kunnen mogelijks heup dysplasie in de hand werken. Je kindje bungelt als het ware in de zak (zie onderstaande foto links). Beeld jezelf maar eens in dat je een hele dag in een klimharnas moet hangen, zou je dit niet snel beu zijn? Op de tweede foto (rechts) zie je welke krachten er inwerken tijdens het ergonomisch babydragen, hier zie je duidelijk dat het kindje van knie tot knie ondersteund is en dat het gehele bovenbeen de krachten mee ondergaan. De heupen worden hierdoor veel minder belast. ​
​
Foto

Een andere houding die niet echt aan te raden is, is de kommahouding. Deze houding zorgt ervoor dat de beentjes van de baby steeds samen gedrukt zijn, wat ook mogelijks heupdysplasie in de hand werkt. Bovendien zijn de spieren van een pasgeboren baby nog niet erg goed ontwikkeld, ze kunnen hun hoofd moeilijk zelfstandig omhoog houden. In deze houding kan dit ervoor zorgen dat de luchtpijp wat zal afknellen, hierdoor zal je kindje zich behoorlijk benauwd gaan voelen. 

Foto


Voorwaarden om ergonomisch te dragen

  • Je kindje zit met de knietjes hoger dan het poepje en heeft de beentjes uit elkaar op een natuurlijke manier. (= kikkerhouding of M-houding)
  • Het is belangrijk dat je steeds de natuurlijke bolling van het ruggetje benadrukt en deze niet tegenwerkt. (geen harde rugpanden, geen face-forward) 
  • De doek of drager moet je kindje ondersteunen van knie tot knie. De hele drager zal zo het gewicht van je kindje ondersteunen. 
  • De doek of drager steunt je pasgeborene van schouder tot schouder én in de nek.
  • Tijdens het dragen zorg je steeds dat je kindje vrij kan ademen. 
  • Je draagt je kindje met het gezicht naar je toe, hierdoor kan hij of zij zich als het ware verstoppen wanneer de externe prikkels teveel worden. 
  • Zorg dat de voetjes van je kindje uit de doek zijn, mits dat je niets hoeft te forceren om deze houding te bekomen. 

Voor wat extra info ivm heupproblematiek bij jonge kinderen kan je een kijkje nemen op de site van 'international hip dysplasia institute'.

​
Foto


​Bronvermelding fotomateriaal

(2018). Geraadpleegd op 1 februari 2018, van http://hipdysplasia.org
0 Reacties

Travelling isara

12/19/2017

0 Reacties

 
Ik kreeg van het Roemeense merk Isara de kans om enkele van hun producten uit te testen. Enkele weken geleden kwam het testpakket aan, een draagdoek Philodendra, een sling Diamonda en een Diamonda silver grey wrap conversion. 
Foto
De draagzak
De isara V3 ergonomische draagzak is verkrijgbaar in twee maten, nl. standaard en toddler.

Standaard
-kledingmaat 56 tot 86/92
-schouderbanden recht en gekruist te dragen 
-makkelijk in gebruik
-ook geschikt  voor dragers met een fijne bouw 
-volledig verstelbaar (lengte, breedte, tailleband,...)
​
Toddler
-kledingmaat 80 tot 116
-makkelijk in gebruik

-ook geschikt  voor dragers met een fijne bouw
-te gebruiken van 8 - 20kg
​
De draagzak die ik mocht testen was een full wrap conversion, dit wil zeggen dat deze volledig uit draagdoekenstof bestond. Mijn eerste algemene indruk was: leuk, lekker zacht en licht. De SSC is mooi afgewerkt en heeft leuke designs.

Leuke details: 
- het kunnen oprollen en vastmaken van de schouderbanden 
- gevulde heupband die je kan verstellen met velcro's 
- losklikken van de schouderbanden mogelijk 
- klein stukje gevoerde stof thv de knieholten van je kindje

Onze dochter en ikzelf hebben het testen van de draagzak als enorm prettig ervaren, de schouderbanden zaten erg comfortabel (niet steeds het geval als je grotere kindjes draagt).

Foto
De sling 
De ringsling kwam ook lekker zacht uit de doos, zeer aangenaam bij het dragen van jonge kindjes. De sling was erg makkelijk aan te spannen en toch was de stof niet te glad. 

-gemaakt van GOTS certified doekenstof 
-super zacht 
-gathered schouderpaneel (voor meer info kijk even hier)
-te gebruiken vanaf 3.5 kg tot 22 kg 


De doek ​
De Philodendra doek viel ook in de smaak, onze kleine meid vond voornamelijk de kleur geweldig! Deze doek is gemaakt uit 100% organisch katoen (GOTS certified) en heeft een medium dikte (280gsm). De doek is jacquard geweven, wat uiteraard zorgt dat de doek twee verschillende kanten heeft. Ook de draagdoek is, net zoals de sling, erg zacht en knoopt makkelijk. De doek kan gewassen worden op 40° C.  

0 Reacties

Madalo two eyes diamond twill Nena Blanco Wrap

9/7/2017

0 Reacties

 
Foto
Foto
Madalo Nena Blanco (limited ediotion) 

Product type: geweven doek
Uitvoering: Nena Blanco
Type weving: Two eyes diamond twill
Blend: OEKO-TEX® 100 Class 1 combed cotton  
Merk: Madalo
​Buik-, heup- en rugdragen
Land van herkomst: Münster (D) -  geweven in Mexico
Te gebruiken vanaf geboorte tot wanneer je kindje niet meer gedragen wil worden. 

De doek werd in een mooie stevige doos geleverd. Eveneens zat er een leuke draagtas bij met het Madalo logo, zo kan je de doek makkelijk meenemen of even opbergen.  

​​​

Herinneren jullie je nog de mooie MADALO doek, die ik een tijdje terug op reis had? De doeken van Madalo worden allemaal met de hand geweven in Mexico. 

"​Subsequently, the almost 1,000 threads are successively wound around the warping frame by Juan. To do this, Juan holds groups of threads based on the color graduation in one hand, while with the other hand he turns the warping frame around itself. Depending on the total number of colors and the subtlety of the color graduation this is done approximately 5,000 times! This work is extremely complex and requires very high concentration. Depending on the number of colors and subtlety of the color graduation, for this part of the weaving Juan needs 2 - 6 days." 

​Meer over hoe de doeken geweven worden kan je hier vinden. 
​ 


Madalo
Madalo, een bedrijf in Duitsland dat hadgewoven draagdoeken uit Mexico verkoopt. Elke doek is enkel beschikbaar in kleine oplage (limited edition). De prijs van een Madalo doek valt best mee als je weet hoeveel werk erin gestoken moet worden om deze doeken te maken. De ontwerpen van de doeken zijn vrij eenvoudig (geen tekening), men maakt gebruik van verschillende weeftechnieken/patronen en kleuren. Het merk Madalo staat zeer dicht bij hun klanten, zij maken vooral gebruik van sociale media om te ontdekken wat de noden en wensen van hun klanten zijn. Eveneens verloten ze via sociale media het 'recht' op één van hun doeken te kunnen kopen, maar ook polls en giveaways zie je wel eens voorbij komen op hun facebookpagina. Met vragen kan je ook steeds bij hun terecht. 

Foto

​Peuter waardige doek 
De doek die ik mocht testen is kwam lekker zacht en fluffy uit de doos. Het kleurpatroon gaat mooi zacht in elkaar over en gaf mij meteen een zomers gevoel. Met zijn hogere gsm draagt de doek erg comfortabel (ook bij een 3 jarige!). Wanneer je de doek mooi aanspant en op de schouders goed legt, zit de doek erg solide. Dit zorgt voor een hoog draagcomfort bij het dragen van peuters. Bij dunnere doeken heb ik soms wel eens het probleem dat ze snijden op de schouders na een korte periode met de peuter in de doek. Bij de Madalo was dit zeker niet het geval, dit is dus uiteraard een zeer groot pluspunt voor peutermama's. Het knopen is wel wat minder evident, zeker voor een beginner, door de dikkere stof verloopt het aanspannen niet steeds gemakkelijk.

Mijn conclusie 
Deze Madalo doek is erg geschikt voor het dragen van peuters en de al iets zwaardere baby's. Bij newborn baby's moet je wel steeds goed zorgen dat de doekbanen mooi aangespannen zijn, gezien het moeilijkere aanspannen zou ik deze niet snel aanraden voor een kleine baby. Ook om deze reden zou ik de doek niet aanraden bij beginnende dragers. Eenmaal je de knooptechniek onder de knie hebt, is de Madalo uiteraard wel een geschikte doek. 


Foto
Na het testen van de doek ben ik fan van het merk, maar het is niet altijd even gemakkelijk om een doek van Madalo te bemachtigen. De doeken worden maar in een kleine oplage gemaakt en worden steeds per draw verkocht. Je moet dus een beetje geluk hebben om één van deze doeken in je stash te hebben. 

Draw? Een loting in de Madalo chatter groepen. Via de draw kan je het recht 'winnen' om een doek te mogen kopen bij Madalo.

Foto
Foto

​***Getest met mijn dochter van bijna 3 jaar (12 kg) en draagpop Sam (3.5kg)***

Abonneren op nieuwsbrief
0 Reacties

de ringsling... een onding of snel en gemakkelijk ?

8/19/2017

0 Reacties

 
Foto
Vaak hoor ik volgende opmerkingen in mijn praktijk: 
​

zo'n sling, is dat niet gevaarlijk? 
mijn kindje wriemelt zich steeds los  
wat een onding, die ringen blijven helemaal niet zitten
zo'n sling is wel maar voor eventjes hé



Zelf was ik in het begin ook niet helemaal overtuigd van de ringsling, ik had een echte haat-liefdeverhouding met mijn Lennylamb herringbone imagination (gathered- 250g/m²) sling. Ik was verliefd op de mooie regenboogkleur, maar kon de doek niet goed aanspannen. Dat in combinatie met een wriemelende peuter die meestal niet wilde meewerken, maakte dat de sling geruime tijd verstopt zat achterin de kast. Maar, ondertussen ben ik wel helemaal overtuigd van de voordelen van een ringsling. Naar mijn mening is een ringsling een must-have voor alle ouders. Snel, gemakkelijk, compact op te bergen,... een ringsling heeft het allemaal!

De ringsling:
... is en asymmetrische drager gemaakt uit draagdoekenstof.
... heeft een gemiddelde lengte van ca. 2m.
... heeft aan het uiteinde twee ringen.
... is gemakkelijk in gebruikt; je hoeft enkel de stof door de ringen te halen en aan te spannen. 
... zal je voornamelijk gebruikt bij buik- of heupdragen, maar rugdragen kan ook!
... heeft als voordeel dat je niet hoeft te knopen. 
... is erg draagkrachtig.
... kan bij beginnende dragers, maar ook bij ervaren dragers. 
... kan je zelf maken met behulp van enkele slingringen en een korte draagdoek. 

​
Verschillende soorten ​ringslings 
​
Foto
Niet gevouwen (gathered)
  • deze slings kom je het vaakst tegen 
  • zeer eenvoudig schouderstuk 
  • stof is samengenomen en kort tegen de ringen vastgestikt 
  • waaiervorm, kan je helemaal uitspreiden indien gewenst (geeft betere gewichtsverdeling)
  • iets moeilijker bij het aanspannen 
  • minder geschikt voor mensen met afhangende schouders 
  • voorbeeld: Lennylamb Little Herringbone imagination gathered
​
Foto
Gevouwen (folded) 
  • ​heeft verschillende brede plooien die samen gestikt zijn 
  • geeft een meer compact schouderstuk 
  • minder breed uit te spreiden 
  • bij personen met een smalle schouder makkelijk in gebruik
  • voorbeeld: babylonia BB-sling Turkisch Delight 

Geplooid (pleated)
  • Gelijkaardig aan de gevouwen versie; maar met ​smallere plooitjes die dicht tegen de ringen aan vastgestikt zijn 
  • gemakkelijk op de schouder te positioneren 
  • zakt minder snel af, zeker bij een afhangende of smalle schouder 

Foto
Gewatteerd (padded) ​
  • heeft een vulling thv de schouderband 
  • schouderstuk voelt aan als een kussentje 
  • niet uit te spreiden - vast schouderstuk
  • handig voor een beginner 
  • voorbeeld: babylonia BB-sling Sweet Grape

Tips voor het gebruiken van de sling
​
  • ​Draag je kindje steeds hoog in de sling (kusjeshoogte).
  • Kijk steeds de positie en de spanning van de bovenste rail van de sling na. 
  • Zorg ervoor dat je de stof mooi aligneert rond de ringen, zo kan je makkelijk de doekbanen aanspannen.
  • Zorg ervoor dat de doekbanen mooi op de schouder zitten. 
  • Om ervoor te zorgen dat dragen met de sling comfortabel is, kan je de doekbaan op je rug best uitspreiden. 
  • Controleer de beenpositie van het kindje dat je draagt. (knietjes hoger dan het poepje)
  • Span de sling reeds voldoende aan alvorens je uw kindje in de doek plaatst. 
  • Wanneer je de sling wil aanspannen of losmaken zorg je dat je het gewicht van je kindje niet volledig in de doek rust. 
0 Reacties

Hop Tye conversion San francisco

7/26/2017

0 Reacties

 
Foto
Hop Tye Conversion, San Francisco - standard size, jacquard weave (100% cotton )

Product type: Mei tai (geknoopt)
Uitvoering: Hop Tye conversion  San Francisco
Type weving: Jacquard
Blend:  100 % katoen (öko test zeer goed)
Merk: Hoppediz
​Buik- en rugdragen
Land van herkomst: Duitsland 
Te gebruiken vanaf geboorte (3kg) tot wanneer je kindje niet meer gedragen wil worden. ​
Prijs:  ongeveer 95 €

Wat is er nieuw vergeleken met de hop tye?
  • Een oprolbaar slaapkapje dat je kan gebruiken als extra hoofdsteun en kan aan beide zijde van de banden (mocht je deze willen omslaan) kan vastgemaakt worden.
  • De zijkanten van het rugpand kunnen samengetrokken worden waardoor je een betere rugsteun kan creëren. Je past de lengte van het rugpand aan je kindje aan.  
  • De breedte van het rugpand kan aangepast worden mbv een trekkoordje zodat je een buideltje krijgt en je kindje in de optimale spreid-hurkhouding kan zetten. 
  • Het touwtje in de bovenzijde van het rugpand kan je gebruiken om de ideale neksteun te verkrijgen. 
  • Het touwtje aan de onderrand van het rugpand dient om de breedte van de zit voor oudere kinderen aan te passen. 
  • Een extra stukje stof (schortje) voorzien om de knoop op te leggen bij het afknopen. ​
    ​
Kenmerken 
​

De Hop Tye is gemaakt van zachte draagdoekenstof en heeft hierdoor ook enkel diagonale rek. De brede schouderbanden kan je mooi uitspreiden waardoor je het gewicht makkelijk kan verdelen en zo het comfort van de drager vergroot. Het buideltje dat je kan maken zorgt ervoor dat je kindje in de goede M-houding kan zitten. De hop tye is een enorm lichte drager en is bovendien ook erg luchtig.

Rugpand: 40 x 40 
Zitgedeelte: 20 cm tot 40 cm
Schouderbanden: 220 cm

Wasvoorschriften
Liefst wassen met gelijkaardige kleuren op een maximum van 40°C en uiteraard geen wasmiddelen gebruiken met beekmiddel in. Ik was mijn dragers altijd op een koud programma met een zacht wasmiddel, liefst vloeibaar om vlekken van het wasmiddel te voorkomen. Om te drogen gebruik ik mijn wasrek of een aantal stoelen, maar de dragers gaan hier niet in de droogtrommel. 
​
Foto
Foto
Foto
0 Reacties

Dragen in de zomer... hoe begin je eraan ?

7/11/2017

0 Reacties

 

Wat als er een hittegolf is?

Foto
Wanneer ikzelf tijdens warmere dagen onze dochter in de doek of drager meeneem, krijg ik wel vaker de vraag: "is dat niet veel te warm?" of "plak je na het dragen niet helemaal van het zweet?". Ik hoor ook wel vaker de adviezen dat je beter niet gaat dragen bij hoge temperaturen, maar is dit nu echt wel zo? Je hoort ook wel vaak dat dragen boven 25°C niet kan, maar wat moeten de mensen in landen zoals Afrika dan doen? Zij dragen toch ook bij zulke temperaturen*? Ik denk dat je als ouder wel goed kan aanvoelen wanneer het nu wel of niet kan om te dragen en wanneer het tijd is om je kindje uit de doek te halen.

Uiteraard ga je best wel op een aantal extra dingen letten bij extreme hitte:

  1. ​Pas jullie kledij aan! 
    Pas zowel je eigen kledij aan als die van je kindje. Draag liefst dunne natuurlijke materialen (bv. linnen of katoen maar liever geen polyester). Bij tropische temperaturen is een luchtig rompertje voldoende voor je kindje want de doek zelf telt ook mee als een extra kledinglaag.  Bedek het hoofdje met een zonnehoedje en gebruik zeker voldoende zonnecrème want de meeste dragers en doeken bieden geen bescherming tegen UV stralen. Je kan eventueel ook gebruik maken van babylegs met UV-wering en vergeet zeker en vast jullie zonnebrillen niet! 
  2. Kies een geschikte drager.
    Denk eraan dat niet alle knopen met een geweven doek geschikt zijn voor te dragen bij extreme hitte. Kies liefst voor een knoop waarbij er slechts 1 stuk stof over je kindje gewikkeld is (FWCC, kangaroo, ruck,...). Bij het dragen in de zomermaanden kies je best voor een blend met linnen, bamboe of wol (warm in de winter en fris in de zomer). Wanneer je liever niet wil knopen, kan je gebruik maken van een ringsling (vlug aan en uit, slechts een dunne laag stof en minder lichaamscontact wat ervoor zorgt dat je minder zweet) of een ergonomische drager (je hebt speciale zomerdragers, draag liever niet met een dikke en warme babyinsert). SSC's zijn over het algemeen vrij geschikt om in de zomer te dragen daar ze volledig open zijkanten hebben die voor extra verluchting zorgen. Je kan eventueel ook knopen met een rekbare doek, ook hier zijn er speciale zomerse varianten (babylonia tricot slen cool of de bam+boe doek).
  3. Blijf zoveel mogelijk uit de zon.
    Ga zeker niet in de middagzon lopen met je kindje. Blijf liever tussen 12u en 16u zoveel mogelijk in de schaduw. Wanneer je toch beslist om een activiteit in de volle zon te doen, zorg dan voor wat schaduw voor je kindje. (ik denk dan bv. aan een parasolletje)
  4. Zorg voor voldoende hydratatie en drink veel water!
    Bij het dragen in de zomer gaat je kindje en jijzelf ook al wat sneller en meer zweten dan gewoonlijk. Zorg dus steeds dat je dit vochtverlies kan aanvullen door het drinken van water. 
  5. Hou je kindje steeds goed in het oog.
    Zorg ervoor dat je je kindje steeds goed kan zien of dat iemand anders je kindje goed in de gaten kan houden. Let erop dat je kindje geen symptomen van oververhitting vertoond. (Weigeren van drinken, uitgedroogde huid, fontanellen die ingezakt zijn, enorm warme voeten en een kindje dat erg onrustig is of juist extreem rustig.) Zeker bij het dragen van baby's jonger dan 3 maanden moet je extra opletten voor oververhitting, zulke kleine baby's kunnen namelijk zelf hun temperatuur nog niet regelen. Hou ze dus extra in de gaten!  
  6. Gebruik eventueel een (vochtige) hydrofiele luierdoek.
    Wanneer je zelf erg zweet, kan het aangenaam zijn om een (vochtige) hydrofiele luierdoek tussen jezelf en je kindje te plaatsen om het zweet te absorberen. Bij het gebruik van een vochtige doek kan je voor wat meer verkoeling zorgen.  
    ​

Foto

​Graag wil ik jullie wel op het volgende wijzen: Gebruik steeds jullie gezond verstand! Hetgeen ik in deze blog beschrijf is geen harde wetenschap, maar zijn louter adviezen die ikzelf toepas tijdens het dragen.  

*je kan de temperaturen niet steeds goed met elkaar vergelijken. Niet enkel de warmte, maar ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Een kindje dat geboren is in een warm klimaat zal vermoedelijk ook beter tegen de warmte kunnen, daarom is het belangrijk om steeds je kindje goed in de gaten te houden. 
​

Dragen op reis 

Spannend... op vakantie! Voor vele ouders is het een hele onderneming om met kleine kinderen op vakantie te gaan. Denk eraan: vakantie is ontspannen... No stress!!!  Ga je met de auto? Blijf je dicht in de buurt of ga je ver weg? Misschien wil je wel een vliegtuigvakantie doen, maar kan je met je drager wel veilig en makkelijk door de douanecontrole geraken? 

Meestal mag je op de luchthaven je kindje gewoon bij je dragen, maar aan de douanecontrole moet de drager uit. De drager gaat dan door het röntgenapparaat en zelf stap je met je kindje door de poortjes. Kies je dan voor een sling of gespensysteem of toch liever de doek? Alles hangt een beetje van jezelf af. De doek geeft jezelf wel wat meer werk bij het opnieuw aandoen, wat soms wel voor stress kan zorgen als je jezelf moet haasten om je vlucht te halen. Net om deze reden verkies ik een sling, makkelijk aan te doen en klein om op te bergen in je handbagage. 

Tijdens het boarden mag je je kindje gewoon bij je houden in de drager. Je zoekt je stoeltje en krijgt van de steward(ess) een speciaal gordeltje om je kindje bij je op schoot vast te klikken. Bij het opstijgen en landen moet de gordel aan (dus je kindje ook !), maar tijdens de vlucht kan je wel perfect dragen. Ook hier ben ik minder fan van de doek daar je niet veel ruimte hebt in het vliegtuig om gemakkelijk te kunnen knopen. Een SSC gaat nu eenmaal veel sneller aan en uit wanneer je in een beperkte ruimte zit.  
​

Draagdoek niet als deken

​Steeds vaker zie ik mensen voorbij wandelen met een draagdoek gedrapeerd over hun kinderwagen. Ze denken dat ze op deze manier hun kindjes kunnen beschermen tegen de wind, regen, koude of zonneschijn. Doe dit alsjeblieft niet, dit kan echt héél gevaarlijk zijn! De temperatuur in de kinderwagen kan zo enorm oplopen, zeker wanneer je een lange draagdoek verschillende keren overheen de kinderwagen moet plooien om niet over de grond te slepen. Gebruik de draagdoek ook liever niet als dekentje in de kinderwagen. Ook hier kan een dik gevouwen doek voor oververhitting zorgen.   

Foto


​Voorbeelden van dragers/doeken 

  • Babylonia tricot slen cool 
  • Connecta solar
  • Kokadi water tai tai 
  • Aquacarrier bykay
  • Ergobaby 360 mesh Cool Air 
  • Hoppediz das leichte
0 Reacties

Onbu om te testen...

7/2/2017

0 Reacties

 
Lenny Buckle Onbuhimo, standard size, jacquard weave (100% cotton - 280g/m²) - wrap conversion van candy lace

  • Product type: Onbuhimo met gespen
  • Uitvoering: wrap conversion Candy Lace
  • Type weving: Jacquard
  • Gewicht: 280g/m²
  • gespen onbu 
  • peuters en kleuters met een minimumlengte van 80 cm en tussen 10 en 25 kg
  • leeftijd ongeveer1j tot 4j
  • rugdragen
  • Ervaring: enige draagervaring gewenst 
  • Land van herkomst: Polen 
​
Foto

Deze week heb ik de kans gehad om een lennylamb onbu (onbuhimo) te testen. De onbu is een systeem waarbij je rugzaksgewijs je kindje draagt en kent zijn origine in Japan. 'Onbu' betekent dicht op het lichaam gedragen en 'himo' wat je als lange band of touw kan vertalen. Anders dan bij de meeste dragers is dat er geen buik- of heupband aanwezig is. Opgelet, de Lenny Buckle Onbu is ontworpen voor kinderen die reeds zelfstandig kunnen zitten.
​

Foto

​Ondanks dat er enkel een standaardmaat bestaat is deze drager toch universeel en makkelijk aanpasbaar met de touwtjes in het rugpand. Zo kan je de breedte zelf aanpassen aan de noden van jouw kleintje. Bovendien kan je het slaapkapje ook makkelijk verstellen. 
​De schouderbanden zijn zacht en gewatteerd en gemakkelijk aan te passen in lengte. De beenopeningen voor je kindje zijn eveneens zacht en gewatteerd, wat het uiteraard aangenaam maakt om in de drager te zitten. 

Let er wel op dat je kindje steeds hoog genoeg op de rug zit, wanneer je de onbu foutief gebruikt (te laag) zal de druk op de nek van je kindje verhogen. De onbu draag je hoog zodat je kleintje makkelijk over je schouder mee kan kijken en is een ideale drager voor wanneer je kindje de armen vrij wil hebben. Vergeleken met andere ssc zal een onbu meer druk geven op de schouders, daar je bij een andere ssc een betere verdeling hebt over schouders en heupen. Toch kan een onbu enkele belangrijke voordelen bieden bij o.a. tandemdragen of zwangeren die willen dragen en een buikband niet fijn vinden.

Enige draagervaring is wel aan te raden, bij de onbu kan je namelijk niet eerst knopen (of gespen sluiten) en dan je kindje op de rug draaien. 


Zelf zou ik er niet voor kiezen om een zware peuter langdurig in de onbu te dragen (maar het is wel perfect mogelijk!). Hiervoor heb ik andere dragers die meer comfort bieden, maar de onbu is wel aan te raden voor mee te nemen op wandelingen en wanneer je peuter moe is van zelf te stappen kan hij of zij wel snel in de drager. Binnenkort brengt lennylamb ook een peuterversie van hun onbuhimo uit. Deze zal iets breder zijn dan de standaardversie, maar heeft voornamelijk een langer rugpand.

Voor de volledige handleiding verwijs ik naar de site van lennylamb.
Foto
Kernwoorden over deze drager
  • zachte structuur 
  • ademend 
  • kleurrijk 
  • geen heup- of buikgordel
  • compact op te bergen
0 Reacties

Mijn allereerste geweven doek ...

6/25/2017

0 Reacties

 
.... Hoppediz Los Angeles Turquoise
​
Foto
In mijn ogen een perfecte startersdoek. Een soepele, draagkrachtige doek die niet te dik is, maar ook niet te dun. Bovendien is de doek niet al te duur geprijsd, wat uiteraard erg fijn is voor een beginnende drager die nog niet écht 100% overtuigd is of dragen wel iets voor hem of haar is. 
​


​Kenmerken van de doek 
  • 100% katoen, getest voor schadelijke substanties 
  • dikte: 230g/m²
  • weving: jacquard
  • maat 6 (de maten van hoppediz wijken iets af van de standaardmaten)
  • de uiteinden van de doek zijn schuin (makkelijker te knopen)
  • in de staart van de doek heb je een zakje (20 x 25 cm, handig om iets klein in op te bergen)
  • twee labels markeren het midden van de doek
  • erg kleurvast 
  • verschillende contrasterende kleuren aan weerszijden van de doek (lime green / turquoise)​
  • wasbaar op 60°
  • land van herkomst: Duitsland

​
Andere beschikbare kleuren van deze doek zie je hier (originele foto's van Hoppediz):
Over Hoppediz 
Oprichtster Anette Schröder besloot tijdens haar zwangerschap in 1999 dat ze haar kindje wou gaan dragen, echter kon ze niet meteen vinden wat ze zocht. Ze schrok bovendien nogal van de hoge prijzen en besloot daarom om zelf aan de slag te gaan. Ze kocht een stukje stof en kroop achter haar naaimachine om haar eigen draagdoek te ontwerpen. Nadat verschillende andere mama's zo positief waren over "haar" draagdoek besloot ze om nog meer stof te gaan kopen en aan de slag te gaan. Plots was Hoppediz een feit! Hoppediz streeft ernaar om dragers van een hoge kwaliteit aan te bieden aan een betaalbare prijs. 


Een korte quote van de Hoppediz site
 
"Our idea and our aim is to offer a high-quality sling at a fair price to performance ratio, and at the same time to dispense with the prejudice that "carrying is too complicated" using our extensive and easy to understand carrying instructions."

​
​De instructies 
Je kan de Hoppediz Los Angeles draagdoek gebruiken voor een grote variëteit aan knopen. Met de bijgeleverde handleiding kan je al aardig wat oefenen als je geen draagervaring hebt. Het instructieboekje van Hoppediz is samengesteld met de hulp van Trageschule-Dresden en bevat verschillende knopen die stap voor stap worden uitgelegd. De foto's geven een duidelijke weergave van elke stap. 

In de handleiding van hoppediz kan je volgende knopen terugvinden:
- The wrap cross carry 
- Kangaroo carry 
- Double cross carry 
- Hip sling
- Simple rucksack carry 
- Simple cross carry 
- Simple hip carry 
- Wrap cross rucksack

Hoppediz geeft je eveneens een stappenplan om de platte knoop te oefenen en zoals ik reeds eerder vermeldde in een ander blogbericht is deze knoop van uitermate belang bij het knopen van je doek.   


Persoonlijke ervaring
Zelf gebruik ik de doek al vrij lang. Ik ben beginnen dragen met de geweven doek nadat ik de rekbare doek te warm vond en gebruik deze doek - verschillende maanden later - nog steeds om onze peuter te dragen.  ​

​Ik weet nog heel goed dat mijn eerste doekje via een postpakketje arriveerde en dat ik niet kon wachten om te testen. Snel probeerde ik het doekje even uit, maar knopen ging toch niet zo vlot. De stof was wat aan de stijve kant en het aanspannen van de doek verliep stroef.

Foto

​Ik heb alvast geen spijt dat ik deze doek kocht. Ruim twee jaar na de aankoop draag ik er nog steeds onze peuter mee. De doek zit nog steeds erg fijn en ziet er nog als nieuw uit. De kleuren zijn nog even vrolijk en fel als toen ik de doek voor het eerst gebruikte. 

​
​Link naar de hoppediz site: klik hier 
Foto







​Dan maar het doekje snel in de wasmachine om het lekker zacht te maken. Eenmaal droog kon je meteen zien dat de doek meer "fluffy" geworden was, bij het opnieuw testen voelde ik meteen dat het knopen vlotter ging. De knoop die ik legde was meteen ook een stuk compacter, wat voor een mooier resultaat zorgde. 
0 Reacties

How to... een platte knoop

6/22/2017

0 Reacties

 

Dragen doe je met een platte knoop en niet met de oude wijvenknoop.
Je ziet een leuk videofragment over babydragen en denkt: "dit wil ik ook wel eens proberen". Je snelt naar de winkel, koopt zonder nadenken de eerste doek die je ziet en gaat weer naar huis om aan de slag te gaan. Na enkele malen thuis te oefenen, zonder succes, geef je de moed op. De doek is niet strak, je kindje wil maar niet meewerken en bovendien schuift de knoop steeds los. Je geeft het op en denkt: "dragen is niets voor mij". 

Wel,... wanneer je de juiste instructie krijgt kan vrijwel iedereen op een ergonomische manier dragen met een knoopdoek. Een eerste en zeer belangrijke onderdeel van ergonomisch dragen is "de platte knoop". Onderschat het belang van het afknopen van de doek dus zeker niet want bij het foutief afknopen (oudewijvenknoop) ga je na verloop van tijd merken dat je doek minder strak is geworden en je knoop is gaan slippen. De oudewijvenknoop is eigenlijk een foutief gelegde platte knoop en is hierdoor geen effectieve knoop. 

De platte knoop
Hoe begin je hier nu eigenlijk aan? Simpel, hou steeds in je achterhoofd: "boven blijft boven" of " links gaat over rechts en dan rechts over links (of andersom)".



Stap 1: Leg een eerste enkele knoop
Leg de doek die je met links vastneemt de doek die je met de rechterhand vastneemt. Haal de doek die van de linkerzijde komt door de lus die je gemaakt hebt en trek je knoop strak aan.

Foto
Met het touwtje: Je legt het touw dat van rechts komt over het andere uiteinde zodat je een lus hebt (foto) en je haalt het er daarna langs onder door. Je eerste knoop is klaar.


Stap 2: Leg nu de tweede knoop
Leg de doek uit de linker hand terug over diegene die je in de rechter hand vast hebt zodat je terug een lus hebt en haal de doek doorheen de lus.

Foto
Met het touwtje: Je legt de linker zijde van het touw over de andere om een lus te vormen en haalt het uiteinde erdoor. 


Stap 3: Controle
De uiteinden van je doek zitten weer aan dezelfde kant als waar ze vandaan komen. Is dit niet het zo, dan heb je de knoop foutief afgewerkt! 
Foto
Je platte knoop is klaar ! 


0 Reacties

Voordelen van het dragen van je kindje

6/4/2017

0 Reacties

 
Waarom zou je eigenlijk beginnen met dragen? Ik som hier alvast even wat belangrijke voordelen op voor je:

Dragen 
...heeft een positieve invloed op de hechting met je kindje
...helpt om het knuffelhormoon te stimuleren (wat ook erg belangrijk is bijborstvoeding)
...stimuleert de hersenontwikkeling 
...haalt het niveau van het stresshormoon bij je kindje naar beneden
...zorgt ervoor dat baby's tot 43% minder huilen 
...heeft een pijnstillend en troostend effect 
...stimuleert basale lichaamsfuncties (ademhaling, hartslag,...)
...is praktisch, je hebt steeds je handen vrij
...heeft een positieve invloed op de cognitieve, motorische en sensorische ontwikkeling van het kind
...biedt verlichting bij darmkrampjes en reflux 
...is fijn en goed voor het zelfvertrouwen
​
0 Reacties

    Auteur

    Mijn naam is Sandrine, ik ben mama van twee geweldige dochters Noalie (°2014) & Nanouk (°2018) en ben momenteel opnieuw zwanger. Samen met mijn partner zijn wij woonachtig te Herselt. Ik werk reeds enkele jaren als zelfstandig kinesitherapeut, draagconsulente en personal trainer.

    Archieven

    November 2019
    Augustus 2019
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Februari 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017

    Categorieën

    Alles
    Draagsystemen
    Getest
    How To ...
    Onbu
    Ringsling
    Tips

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • Blog
  • About
  • Contact